Kalastus

Yleiskalastusoikeudet ja kalastonhoitomaksu

Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus ovat niin kutsuttuja maksuttomia yleiskalastusoikeuksia.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja yhdellä vieheellä. Kalastonhoitomaksu on ikäperusteinen, ja alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta (maksuvelvollisuus ei myöskään koske henkilöitä, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä).

Kaikkeen muuhun kalastukseen, kuten useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

Vesienomistajien kalastusluvat

Kalastuslupia voi ostaa Hangon kaupungin vesialueille, runsaalle 10 000 hehtaarille. Kalastusluvan voi ostaa nettisivuilta Visithanko ja Hangon kaupungin kirjastosta. Lisätietoa kaupungin kalastusluvista saa myös puhelimitse 040 568 0033. Hangon kaupungin tekninen lautakunta on 20.10.2010, 134 § antanut päätöksen: ”Kaikki kalastus on kielletty satama-alueilla, lukuun ottamatta onkimista muualla kuin venepaikkojen luona. Onkiminen ei saa myöskään haitata suurien venesatamien käyttöä”.

Metsähallitus myy kalastuslupia vesialueilleen Bergön ja Högholmenin ympäristöön, Ögonpuriin ja Edesbackenin vesialueelle. Kalastusluvat voi ostaa nettisivuilta Eräluvat.

Kalastusrajoituksia

Länsi-Uudenmaan kalatalousalueen alueella on voimassa useita määräyksiä, jotka vaikuttavat kalastukseen, omistajien omien määräyksien lisäksi. Tiedot saa Kalastusrajoitus.fi -sivulta ja kalatalousalueen karttasivulta.

Kalastusrajoitus.fi antaa tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.

Ravustus

Täpläravut ovat lähes aina kroonisia rapuruton kantajia, joten niiden esiintymisvesistöt ovat rapuruton lähteitä. Huomioi että minkä tahansa märän tai kostean esineen (rapumerta, verkot, vene yms.) siirtäminen täplärapuvesistöstä toiseen voi siirtää rapuruton mukanaan. Lehdestä Suomu 2022, sivu 22, voit lukea enemmän rapuruton ehkäisemistä ja miten erotetaan jokirapu täpläravusta.

Länsi Uudenmaan kalatalousalue kehottaa vesialueen omistajia, osakaskuntia ja/tai paikallisia ravustajia ilmoittamaan rapuhavainnoistaan Luonnonvarakeskuksen Kalahavainnot.fi -sivustolle tai vaihtoehtoisesti kalatalousalueen tietoon. Täten kalataloushallinto ja kalatalousalue pysyy ajan tasalla täpläravun levinneisyydestä, sekä saa tietoonsa missä suojelun tarpeessa olevia jokirapukantoja on vielä jäljellä.  

Osakaskuntien kalastusluvat

Tähän tulee tietoa osakaskuntien ja muiden alueellisten lupien myyjistä, sitä mukaa kun he ilmoittavat tietonsa kalatalousalueelle.